Stromend Blauw

kunstenaars uit Londen aan het werk op Amsterdamse school

Kunstorganisatie hARTslane uit Londen gaat met 400 kinderen van basisschool Aldoende werken aan het kunstproject ‘Stromend Blauw’. Inspiratie stroomt vanuit de Thames naar de Amstel.

Kunstproject
Amsterdam zou Amsterdam niet zijn zonder water, met haar rivieren, grachten, vaarten. Water stroomt, geeft energie, geeft de stad karakter en verbindt. Maar water kan ook voor problemen zorgen na een flinke regenbui of bij droogte.

Het thema water wordt op vele manieren gekoppeld aan de Nederlandse traditie van Delfts Blauw. Kinderen bedenken eigen spreekwoorden over water die op tegeltjes worden gezet. Ze toveren klompen om tot fantasie-boten en onderwater-dieren. Ze maken het Servies van Oost: borden, kopjes, bestek en kindshoge tulpenvazen met hedendaagse Amsterdams Blauwe motieven. Kinderen leren zeefdrukken op textiel en borduren brug-motieven. De droogte in de stad wordt met de blauwdruk-techniek vormgegeven op een meterslang tafelkleed.

In september-oktober 2021 zijn de resultaten van ‘Stromend Blauw’ te zien op de eerste Amsterdamse KinderKunstBiënnale.

Crossing borders – Londen – Amsterdam
‘Stromend Blauw’ is opgezet door De Rode Loper op School en hARTslane, onder leiding van Tisna Westerhof. Er wordt samengewerkt met diverse kunstdocenten, MK24 en Moving Art Project uit Amsterdam Oost. Ze delen met elkaar  best-practises en ervaringen over cultuureducatie. Het kunstproject is onderdeel van ‘East-Oost-Ost’, een internationale uitwisseling met scholen en musea uit Oost-Londen, Oost-Berlijn en Amsterdam Oost.

hARTslane
hARTslane is een sociaal maatschappelijke kunstorganisatie uit Oost Londen. De Rode Loper op School en hARTslane hebben te maken met vergelijkbare uitdagingen en zetten kunst in voor de leefbaarheid in de stad. De Brexit en Covid hebben de samenwerking versterkt, het belang van cultuureducatie in het leven van kinderen is én blijft de komende jaren heel belangrijk.

De Rode Loper op School
Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School is de initiator van East-Oost-Ost en de KinderKunstBiënnale. Sinds twintig jaar verzorgt de organisatie cultuureducatie voor het basisonderwijs in Amsterdam.

Met dank aan het AFK en het Fonds voor Cultuur Participatie.