Keti Koti Junior: Kracht van herdenken en creativiteit

Al voor de vierde keer organiseerde Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School in samenwerking met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) de Kinderherdenking Nederlands Slavernijverleden: Keti Koti Junior. 

Op vrijdag 24 juni 2022 werd de herdenking gevierd met 250 kinderen van 7 basisscholen uit Amsterdam Oost.  In de Q Factory heette Rick Vermin, staddeelbestuurder van Amsterdam Oost, de leerlingen van harte welkom. De viering was interactief: er was een dansoptreden van Untold, een quiz, kinderen zongen het Bigi Kayman-lied, vertelden op het podium over de kunstlessen, luisterden naar muziek van Black Harmony en bekeken een indrukwekkend Keti Koti Journaal. 

Jaarlijks wordt op 1 juli Keti Koti gevierd: de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse kolonies in de West. Een tijdperk waaraan veelal nauwelijks of geen aandacht aan wordt besteed in de schoolklassen. 

Doel van de Kinderherdenking is juist het vergroten van de kennis van basisschoolleerlingen over het Nederlandse slavernijverleden, hen bewust te maken van de erfenis van dit verleden en de gedeelde geschiedenis die onderdeel uitmaakt van het collectieve Nederlandse bewustzijn. 

In aanloop naar deze herdenking werd er een speciaal programma op deze 7 scholen georganiseerd. Medewerkers van het NiNsee en het Tropenmuseum Junior gaven de leerlingen les over het Nederlands slavernijverleden. Vervolgens werkten de kinderen met kunstdocenten van De Rode Loper op School aan deze onderbelichte geschiedenis. Door dit maatschappelijke thema met creatieve verwerkingslessen te verrijken konden de leerlingen zich actief uiten over dit onderwerp, het zich eigen maken, ieder op zijn/ haar eigen manier en niveau. 

Verzet & kunstlessen De Rode Loper op School

Verzet binnen slavernij is een onderbelicht thema. Ter inspiratie van de kunstlessen werd het boek Op de rug van Bigi Kayman ingezet. Schrijfster Henna Goudzand Nahar liet zich voor het boek inspireren door het leven van de Brooskampers, die als slaafgemaakten in Suriname leefden en zich vrij maakten door te vluchten naar een moerasgebied tussen de Surinamerivier en de Boven-Commewijne. Volgens de legende droeg een enorme kaaiman met gras op zijn rug de eerste Brooskampers naar de overkant.
Goudzand Nahar kreeg onlangs een Bronzen Griffel voor haar boek en illustratrice Hedy Tjin een Zilveren Penseel. Tijdens de verwerkingslessen maakten de kinderen ondermeer levensgrote kleurrijke kaaimannen van papier, karton en afvalmateriaal, kaaiman-talismannen die ze tijdens de herdenking droegen en collages over Bigi Kayman. 

Kinderen leerden over de verzetshelden Tula, Boni en One-Tété. Leerlingen van basisschool De Kraal maakten het Keti Koti Journaal: vol interviews, gedichten en nieuwsitems over de verzetshelden van toen. De legende van de kaaiman en de verhalen over de verzetshelden sprak de kinderen zeer tot de verbeelding. 

We kijken uit naar de vijfde editie van de Kinderherdenking in 2023!