Keti Koti Junior: Sporen van het verleden in het heden

Voor de vijfde keer organiseert Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School in samenwerking met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) de Kinderherdenking Nederlands Slavernijverleden: de Keti Koti Junior. 

Jaarlijks wordt op 1 juli Keti Koti gevierd: de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse kolonies in de West. Een tijdperk waar helaas weinig of geen aandacht aan wordt besteed in de schoolklassen. 
In de aanloop naar deze herdenking werd er een speciaal programma voor maar liefst 250 leerlingen op deze scholen georganiseerd. Medewerkers van het NiNsee en het Tropenmuseum Junior gaven de leerlingen les over het Nederlands slavernijverleden.
Vervolgens werkten de kinderen met kunstenaars, verbonden aan De Rode Loper op School, aan deze onderbelichte geschiedenis. Door creatieve verwerkingslessen kunnen de leerlingen zich dit maatschappelijke thema actief eigen maken, ieder op zijn/haar eigen manier en niveau. 

Sporen van het verleden in het heden.

Deze editie werkte wij samen met Maikel Deekman, Janne Igbuwe en Shahaila Winklaar (beeldende kunst), Check Check Dubbel Check (video) en Henna Goudzand en Renate Siepel (letteren). Het thema van deze editie is Sporen van het verleden in het heden.
De schrijvers, kunstenaars en hun werk kenmerken zich door hun persoonlijke betrokkenheid bij het slavernijverleden. Elk hebben zij het thema van deze herdenking, vanuit hun achtergrond vertalen naar de belevingswereld van de leerlingen. Zo vergroot de Keti Koti Junior Herdenking de kennis van basisschoolleerlingen over het Nederlandse slavernijverleden, maakt het hen bewust van de erfenis van dit verleden en de gedeelde geschiedenis die onderdeel uitmaakt van het collectieve Nederlandse bewustzijn. 

Herdenking

Op vrijdag 23 juni 2023 werd Keti Koti zowel herdacht als gevierd in de lichthal van het Tropenmuseum met leerlingen van 7 basisscholen uit Amsterdam Oost. De herdenking en viering was interactief: er waren optredens van Untold en Black Harmony, een quiz, leerlingen hebben verteld over de kunstlessen, en bekeken een indrukwekkend Keti Koti Journaal. 
We hebben genoten van deze vijfde editie Keti Koti Junior Herdenking 2023!

Met dank aan Burgermeester Halsema en alle partners.

Uitwisselingsproject MAKANDRA Commewijne, Suriname – Amsterdam

Een lang gekoesterde wens, een uitwisselingsproject met Suriname, ging dit jaar in vervulling. Voor hun (afstudeer)project hebben Maritza Rietdijk en Noémi Beyer, beiden student aan de Master Kunsteducatie, in samenwerking met de Rode Loper op School voor een samenwerking tussen 2 klassen uit Amsterdam (Flevoparkschool) en Commewijne, Suriname (Mariaschool) gezorgd. Beiden klassen zochten naar sporen van dit verleden in hun directe omgeving en deelden elkaars ervaring in een zelf gemaakt kunstwerk.

Met Makandra (betekenis: samen) vergroten we de kennis rondom het slavernijverleden en maken we kinderen zowel in Nederland als in Suriname bewust van de sporen en zichtbare erfenis in het nú en in de buurt. De kinderen leren elkaar kennen via mailart, een groepsapp en andere digitale middelen. Onder begeleiding van de lokale kunstenaars Janne Igbuwe (NL) en Helga Reigman (Sur.) maken zij kunst met een boodschap!

Volg Makandra ook op Instagram