Keti Koti Junior

gedeelde geschiedenis: herdenken & vieren

• geschiedenis dichtbij brengen

Illustratie: Keti Koti, foto: Machtelt van Thiel

Jaarlijks wordt op 1 juli Keti Koti gevierd: de afschaffing van de slavernij. Voor de scholen in Oost wordt een aantal dagen ervoor een officiële kinderherdenking gehouden.

In aanloop naar deze viering is er een speciaal programma waarin de kinderen les krijgen over het Nederlands slavernijverleden. Het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) of Tropenmuseum Junior vertelt over de tijd van de slavernij en wat daarvan de gevolgen zijn in het nu.

Vervolgens zijn er creatieve verwerkingslessen met kunstdocenten van De Rode Loper op School. Kinderen schrijven gedichten. Ze maken een Keti Koti Journaal of krijgen beeldende kunstlessen. Ook een bezoek aan het herdenkingsmonument in het Oosterpark behoort tot de mogelijkheden.

De thematiek van dit programma is: ons verleden, een gezamenlijke toekomst, samenleven, anders mogen zijn en de kracht van creativiteit.

Leeraspecten: reflecteren op maatschappelijk thema / kritisch burgerschap
Sluit aan bij: geschiedenis / mens & maatschappij / herdenken & vieren / erfgoed / gelijkheid