zoek op bouwgroep
groep  •  •  letteren   beeldend

Voetballen met taal

spreekwoorden maken en vormgeven op een tegel

Vergroten taalvaardigheid en figuurlijk taalgebruik

foto: adam oostenbrink

Johan Cruyff, geboren in Betondorp, was niet alleen een ster op het veld maar ook in taal. Zijn uitspraken zijn gevleugelde zinsneden geworden: nieuwe spreekwoorden, die kort en krachtig een waarheid of wijsheid bevatten.
Wie kent niet ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’?! De Nederlandse taal zit vol met spreekwoorden en uitdrukkingen. Ze zijn vaak heel beeldend. Wie heeft wel eens het gevoel dat de wereld aan zijn voeten ligt? Of wie zit met de handen in het haar? Als iemand zegt: ‘Pluk de dag’, wat bedoelt hij dan?

In twee lessen gaan Machtelt van Thiel en grafisch vormgever Adam Oostenbrink spelenderwijs aan de slag met oude en nieuwe spreekwoorden en uitdrukkingen. De leerlingen combineren allerlei woorden en maken zo een eigen spreekwoord.
Adam weet veel van typografie en maakt hippe handlettering prints. De kinderen gaan de spreekwoorden vormgeven met fantasieletters op een tegel. Alle tegels samengevoegd vormen een rijke verzameling nieuwe wijsheden, die aanleiding geeft tot gesprek: Je gaat het pas zien als je het door hebt!

Voetballen met taal : Wanneer?

donderdag 8 nov. 2018 09:30
donderdag 15 nov. 2018 09:30
donderdag 13 jun. 2019 09:00
donderdag 20 jun. 2019 09:00