Wij zijn mediawijs!

reclame maken, filmen en monteren

• verdiepen van mediawijsheid

Foto: Bekijk ‘t

Op tv, op de radio, op straat, op YouTube: reclame is overal om je heen, elke dag. Maar het is niet altijd gelijk herkenbaar als reclame. En is het wel waar wat er in een reclamefilmpje wordt verteld? Kun je je favoriete influencer op Instagram geloven?

Janneke Mattijssen van Bekijk ’t maakt de kinderen ‘mediawijs’. In deze lessenreeks over reclame leren ze over het verschil tussen informatie en reclame, hoe reclame werkt en welke trucs reclamemakers gebruiken. De beste manier om dat te leren is door het zelf te doen. Ze kiezen zelf een product waar ze een reclamespotje voor willen maken en gaan dan in groepjes aan de slag.

Voor wie is het spotje? Welke filmtechnieken kunnen gebruikt worden? Wat is een goeie slogan? Eerst schrijven de kinderen een scenario, vervolgens gaan ze filmen. Ze gebruiken speciale effecten, voice overs en kiezen muziek. Dan monteren ze het tot een overtuigend reclamefilmpje. Naast de artistieke en technische vaardigheden van het maken van een filmpje, hebben de kinderen meer inzicht in reclames. Ze zijn een stukje mediawijzer geworden!

Leeraspecten: kritisch kijken / reclameboodschap ontwerpen / filmen en monteren / coöperatief leren / burgerschap
Sluit aan bij: mediawijsheid / digitale vaardigheden / onderzoekend leren