Vissen met magneten

• Natuurkundig verschijnsel onderzoeken
Vissen met magneten

foto’s: siree van der velde

Magneten zijn fascinerend. Hoe komt het dat twee voorwerpen elkaar aantrekken? Wat is magnetisme? Spelenderwijs onderzoeken de kinderen met kunstdocent Siree van der Velde wat wel en niet magnetisch is.

In les 1 gaan zij gewapend met een magneet op ontdekkingstocht door de klas: wat trekt naar de magneet? De pannetjes in de speelhoek? De ring van juf? We bespreken de resultaten. Daarna krijgen de kinderen hun eigen ontdekdoosje: met een werkblad gaan ze voorspellen en sorteren welke spulletjes uit het doosje wel en welke niet magnetisch zijn.

In les 2 werken de kinderen samen aan een magneetspel. Ze maken magneet-hengels en een heleboel mooie magneetbeesten voor in de beestenvijver. Hiermee kunnen ze nog lang samen spelen in de klas.

In les 3 maken de kinderen een magnetisch kunstwerkje, we maken samen een mini-magneet-museum. Daarna mogen de magneten mee naar huis.

Leeraspecten: werking magnetisme / woordenschat / classificeren / vormgeven
Sluit aan bij: natuur & techniek / onderzoekend en ontwerpend leren / coöperatief leren