Verhalen Zaaien

• Experimenteren met verteltechnieken
Verhalen Zaaien

foto: annette benedictus

Als kinderen naar verhalen luisteren prikkelen we hun brein op vele manieren, verhalen zijn perfect voedsel voor opgroeiende kinderen. Bij ‘Verhalen Zaaien’ luisteren kinderen naar de verhalen van verteller Annette Benedictus, maar bedenken en vertellen ze zelf ook.

Na het luisteren maken kinderen op speelse wijze kennis met het zelf vertellen door te spelen met de zojuist gehoorde verhalen. Met eenvoudige en snel gemaakte vingerpoppetjes nodigt Annette alle kinderen uit om mee te doen. Vervolgens stimuleert ze hen om zelf verhalen vorm te geven door hun belevingswereld te onderzoeken en te verwoorden.

Al vertrouwend op de eigen fantasie ontstaan zo nieuwe verhalen. Jonge kinderen geven hun verhaal al spelend en tekenend vorm, oudere kinderen schrijven (enkele woorden van) hun verhalen ook op. Alle kinderen krijgen de gelegenheid te vertellen. Kinderen werken hierbij op creatieve wijze aan hun mondelinge taalvaardigheid, en maken kennis met verhaalstructuur.

Leeraspecten: mondelinge taalvaardigheid / verhaalstructuur / fantasie
Sluit aan bij: leerlijn mondelinge communicatie / woordenschatontwikkeling