Van Afrikoekoek tot Zwierelier

slimme dieren ontdekken

• ruimtelijk ontwerpen

Illustraties: Francesca Vonck

Ken je de Afrikoekoek? Met haar grote oog houdt zij voor iedereen de tijd in de gaten. Vaders en moeders gebruiken haar om de computertijd van de kinderen te bewaken. Maar gelukkig staat ze vaak stil! Deze oerwoudvogel komt uit het ABC boek De X-poter zigzagt van A naar Z van beeldend kunstenaar Francesca Vonck met bijzondere door kinderen ‘ontdekte’ en gemaakte diertjes. Al deze dieren hebben slimme eigenschappen.

In twee lessen gaan de kinderen nog meer dieren ontwerpen. Francesca laat zien hoe ze assemblages kunnen maken van onverwachte alledaagse spulletjes. Ze leren op een andere manier te denken en ze ervaren dat er veel materialen zijn waar je iets moois mee kunt maken. Nieuwe diersoorten krijgen een naam. Daarvoor zijn er speelse taalopdrachten. En zo kunnen ze zomaar de ontdekker van de beresterke Plakkie Takkie worden. Of toveren ze het pijlsnelle Dartstaartje tevoorschijn, een zeldzaam beestje dat elk doel feilloos treft!

Leeraspecten: onderzoeken en ontwerpend leren / materiaal experiment / ruimtelijke constructies / verbeeldingsvermogen / taalvaardigheid
Sluit aan bij: natuuronderwijs: diersoorten / wetenschap