Uitgespeeld!

• Geschiedenis dichtbij brengen
Uitgespeeld!

illustraties: rudi jonker

Boeken brengen geschiedenis tot leven. Met schrijver Gerard van Gemert verplaatsen de leerlingen zich in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Zijn boek ‘Uitgespeeld!’ speelt zich voor een deel af in de Transvaalbuurt en Watergraafsmeer. De twee vrienden Levi en Roald doen niets liever dan samen voetballen. Maar als de oorlog uitbreekt, blijkt Levi’s joodse vader een verzetsman te zijn, terwijl Roalds papa een fanatieke NSB’er is. Voetbal houdt de vriendschap in leven. Totdat Levi in zijn eentje moet onderduiken.

Ter voorbereiding leest de leerkracht een paar hoofdstukken uit het boek voor. Het boek is gekaft. De voorkant is niet te zien. De leerlingen maken een ontwerp voor de voorkant van het boek. Dan komt de schrijver in de klas. Hij vertelt over het schrijven van het boek en hoe hij eerst van alles heeft uitgeplozen over de Tweede Wereldoorlog in Oost. Samen met de klas bekijkt en bespreekt hij de coverontwerpen en dan … wordt de échte cover onthuld.

Leeraspecten: luistervaardigheid / Tweede Wereldoorlog / geschiedenis uit eigen stad / historisch denken
Sluit aan bij: leesbevordering / oriëntatie op jezelf en de wereld / geschiedenis