Striptekenaar in de klas

tekenen in een handomdraai

• stimuleren van tekenvaardigheden

Illustratie/foto: Rudi Jonker

‘Tekenen is net zoiets als sporten!’ Aan het woord is Rudi Jonker: professionele (strip)tekenaar met veel ervaring in het illustreren (en schrijven) van kinderboeken. Hij maakte een strip over de jeugd van Johan Cruijff en illustreerde Chaos United, een grappige graphic novel over het rommeligste voetbalteam ooit.

De kinderen maken kennis met hem en zijn manier van tekenen. Rudi vertelt over zijn beroep, hoe hij na de middelbare school (strip)verhalen is gaan schrijven en tekenen. En hij laat de klas zijn werk zien. Zijn werkt spreekt kinderen vaak direct aan.

Tekenen begint bij de kunst van het afkijken: hoe teken je een (strip)figuur. Met simpele instructies brengt hij de lol van tekenen bij. Na afloop krijgen de kinderen een tekenschriftje, met oefeningen van Rudi. Hieraan werken ze gedurende de week. In les 2 bespreekt Rudi het ‘huiswerk’ en gaan de kinderen verder met het uitwerken van de stripfiguren en hoe je die tot leven brengt in een verhaal.

Leeraspecten: ontwikkeling fijne motoriek / verbeeldingskracht / tekenvaardigheid
Sluit aan bij: tekenonderwijs / leerlijn beeldend