SoundLAB

• Leren over geluid en muziektechnologie
SoundLAB

foto: Muziekgebouw aan ’t IJ

Ooit van een Toonpad, Dato DUO, of Loop Station gehoord? In het SoundLAB maken kinderen kennis met deze splinternieuwe en experimentele instrumenten. De ontwikkeling van muziektechnologie gaat razendsnel. DJ’s, laptopartiesten, maar ook muzikanten uit de klassieke, jazz en popmuziek maken hier steeds vaker gebruik van. Wat zijn dit voor instrumenten en technologieën?

Eerst komt de helft van de klas naar het speellokaal. Daar staan 10 nieuwe SoundLAB instrumenten uit het Muziekgebouw opgesteld. Een muzikant laat zien wat geluid is en wanneer geluid muziek wordt. Hij doet diverse proefjes, zoals het zichtbaar maken van geluidsgolven met zand.
Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes de instrumenten uitproberen. Ze experimenteren met klanken en onderzoeken de techniek achter ieder elektronisch instrument.

De workshop kan worden gecombineerd met een SoundLAB workshop in het Muziekgebouw, waar de klas met nog meer SoundLAB instrumenten kennismaakt. In groepjes wordt een compositie gemaakt, die aan de klas gepresenteerd wordt.

Leeraspecten: creativiteit / klanksoorten / componeren / plezier in muziek / diversiteit en innovatie muziekinstrumenten / samenwerken
Sluit aan bij: leerlijn muziek / Wetenschap & Techniek / onderzoekend en ontwerpend leren