Schitterende Schimmels

microben vormgeven in textiel

• leren over en vormgeven van microben

Foto’s: Suzy van Schaik

Wist je dat 95% van de wereld van microben bestaat uit organismen die ons helpen overleven? Kinderen maken kennis met de belangrijke rol die schimmels en bacteriën in ons leven spelen. Er zijn gevaarlijke schimmels, maar ook nuttige. Zo zijn er schimmels die antibiotica produceren. De belangrijkste functie van schimmels in de natuur is de afbraak van dood organisch materiaal. Ook bacteriën zijn nuttig. Ze zitten overal, op en in je lichaam. Geïnspireerd op de foto’s en filmpjes van microfotograaf Wim van Egmond, gaan de kinderen een eigen vriendelijke schimmel maken.

Welke kleuren en vormen kom je tegen, hoe boots je een schimmel na met textiel? In twee lessen werken de kinderen met kunstdocent Suzy van Schaik aan een schimmel-broche. Ze gaan met naald en draad, wol, stofjes en linten aan de slag. Er wordt met verschillende bevestigingstechnieken gewerkt. De schimmel-broche kan worden opgespeld als modeaccessoire of de broches worden als een kunstzinnige installatie op school gepresenteerd.

Leeraspecten: textiele vormgeving / verbinding met omgeving / fijne motoriek
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / mode / natuuronderwijs / onderzoekend en ontwerpend leren