Schimmenspel

• Een verhaal uitdrukken met licht en schaduw
Schimmenspel

foto: Lili van Doorninck

Het schimmenspel is al heel oud. In Azië gebruikten ze tweeduizend jaar geleden al mooie poppen om verhalen mee te verbeelden. Hoe werkt dat nu met licht en schaduw? Hoe maak je een figuur herkenbaar en hoe laat je figuren bewegen? De kinderen maken kennis met verschillende soorten schimmenspel.

In drie lessen werken de kinderen met kunstdocent Lili van Doorninck aan hun eigen schimmenspel. In groepjes maken ze poppen en figuren van karton, die ze een eigen karakter geven. Ze bedenken een verhaal, maken een storyboard en ontwerpen een passend decor. In de laatste les voeren de groepjes hun zelfbedachte voorstelling op voor de rest van de klas. In een minitheater komen de schaduwfiguren tot leven. De poppen en decors blijven achter in de klas en de leerlingen kunnen er natuurlijk vaker mee spelen!

Leeraspecten: verbeeldingskracht / inlevingsvermogen / emoties verbeelden / fantasie / kennis schaduwspellen / samenwerking / culturele diversiteit
Sluit aan bij: kijk- en luistervaardigheid / onderzoekend en ontwerpend leren