Plezier met papier

kalligraferen en papier scheppen

• werken met papier, handschrift en druktechniek

Foto’s: Artisjokmobiel

Met papier maken, kalligraferen en stempels snijden beleven leerlingen in drie lessen de concentratie die het ambacht van je vraagt. Ook besteden we aandacht aan het handschrift, de schrijfbeweging.

Hoe voelt het om met je handen in de papierpulp te zitten en je eigen vel papier met een zeef er uit te scheppen? Beeldend kunstenaars Servaas Huygen en Michaela Rademaker gaan met de leerlingen in les 1 papiervezels scheppen en persen tot bijzonder papier. De geschiedenis wordt kort verteld, van de ontwikkeling van kleitabletten naar papyrus en perkament.

In les 2 wordt de geschiedenis van het westers en oosters schrift besproken. De leerlingen kalligraferen met een rietpen enkele historische lettertypes en ervaren het plezier van mooi schrijven. In les 3 kijken de leerlingen als een graficus naar hun eigen naam en ontwerpen een logo. Hiervan maken zij een stempel en drukken deze op het handgeschepte papier.

Leeraspecten: ontwikkeling fijne motoriek / schoon schrijven / kennis van papier en druktechniek / gebruik gereedschap / kalligraferen
Sluit aan bij: schrijfonderwijs / onderzoekend leren / geschiedenis / ambacht