Paradijsvogels uit het Surinaamse regenwoud

• Verbeelden met textiele werkvormen
Paradijsvogels uit het Surinaamse regenwoud

foto’s: hewig van onna

Dessinontwerper en vormgever Hedwig van Onna neemt de kinderen mee in de creatieve wereld van de Marronkunst en vertelt over het werk van de Surinaamse kunstenaar Rinaldo Klas, een geboren en getogen Marron. Hij gebruikt in zijn schilderijen veel elementen uit de natuur, zoals vogels (toekans), bladeren en bloemen. Zijn werk is een kleurrijk lijnenspel en geeft je een inkijkje in de wonderschone natuur van het tropische regenwoud (de Amazone). Bovendien probeert hij met zijn schilderijen een boodschap over te dragen, omdat veel mensen zich niet bewust zijn van de schade die ze in het Amazonegebied aanrichten.

De kinderen gaan al experimenterend aan de slag met een eigen ontwerp voor een tropische paradijsvogel en maken gebruik van traditionele Marron stof, (kunst)veren, kralen, vilt, accessoires en recyclebare materialen. De vogels worden samen gepresenteerd in een ruimtelijke, kleurrijke installatie op school.

Deze les sluit nauw aan bij de tentoonstelling ‘Sabi Suriname’ in Tropenmuseum Junior.

Leeraspecten: textiel bewerken / ruimtelijk werken / kleurcompositie / verbeeldingskracht / experiment / natuuronderwijs
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / wereldoriëntatie / Tropenmuseum