Op expeditie met Sibylla Merian

• Natuur in tekeningen vastleggen
Op expeditie met Sibylla Merian

illustratie: maria sibylla merian / foto: de rode loper op school

Ze moet onverschrokken zijn geweest: een vrouw die met haar dochter in 1699 de overtocht maakte naar Suriname om daar voor het eerst in de jungle vlinders, kevers en andere insecten vast te leggen. Maria Sibylla Merian deed dat door ze te tekenen. Dit was belangrijk voor de wetenschap, want toen waren er nog geen fototoestellen. In 1705 verscheen haar boek over de ‘Surinaemsche Insecten’.

Voor kunstenaar Ina Brekelmans is Maria Sibylla Merian een rijke inspiratiebron. In les 1 vertelt ze over haar leven en werk. Ze heeft voor ieder kind een opgezet insect bij zich. De kinderen observeren het insect van heel dichtbij en maken een botanische tekening. In les 2 kleuren ze het insect met aquarelverf en ze bedenken er een leefomgeving bij. De Nederlandse en Latijnse naam schrijven ze er met sierlijke letters bij. In les 3 gaat de klas op expeditie met de stadsecoloog naar De Nieuwe Ooster. Deze begraafplaats is een arboretum met prachtige bomen, als de Zakdoekjesboom. Er leven veel insecten, soms verscholen, maar de stadsecoloog weet ze samen met de kinderen te ontdekken. Dit programma is ontwikkeld met Museum Tot Zover.

Leeraspecten: tekenen naar de natuur / experimenteren met materialen en technieken
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / natuuronderwijs / onderzoekend leren