Modemixen

mode met een boodschap

  • ontwerpproces doorlopen en experimenteren

Foto's: Marije van der Hoeven, Francesca Vonck

Modeontwerper en kunstenaar Bas Kosters valt op. Zowel in zijn verschijning als in de kunst die hij maakt. Hiermee vertelt hij verhalen. Hij wil ook een ‘groene’ bijdrage leveren aan de modewereld. ‘Mode is erop gericht om mensen mooier te maken, maar gek genoeg wordt er te weinig over nagedacht of dat de wereld nou ook mooier maakt.’ Kosters (her)gebruikt veel oude materialen en kleding.

Met kunstdocent Francesca Vonck bekijken de leerlingen collecties van hedendaagse ontwerpers die bezig zijn met duurzaamheid en sociale aspecten rondom mode. Als oefening krijgen de kinderen een pakketje met plastic en een veranderopdracht. Ze maken een nieuw kledingstuk. In de tweede les mag de schaar in oude kleding worden gezet. Kledingonderdelen worden aangepast tot theatrale modecreaties.
Er wordt geknipt, opgevuld, gecombineerd en vastgezet. Tijdens een fotoshoot worden de resultaten vastgelegd. Kinderen maken in les 3 een kunstzinnige mode-collage en een schrijfopdracht over hun ontwerp. Mode van nu is een weerspiegeling van de tijd. Je kunt via mode communiceren: Wat draag jij uit met je creaties?!


Leeraspecten: mode / duurzaamheid / identiteitsvorming / werken met textiel
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / mens & maatschappij / textiele vorming