Mens!

van skelet naar fantasie

• verdiepen van technische vaardigheden en ruimtelijk ontwerpen

Foto: Gerald Maurice

De klas gaat met kunst- en techniekdocent Gerald Maurice mensfiguren maken. In de eerste lessen bouwen we samen een compleet skelet met een aantal organen. Levensgroot en levensecht, gemaakt van ijzerdraad, gaas, schuim, papier, panty’s en gips.

Vervolgens ontwerpen en bouwen groepjes kinderen elk een fantasie mensfiguur. Ze kennen de verhoudingen van het lichaam inmiddels goed. Elk groepje werkt met verschillende materialen, die ze deels zelf verzamelen. Hoe zal de mens evolueren? Hebben we straks vleugels en zwemvliezen? We laten de fantasie de vrije loop. Er ontstaat een bonte verzameling van manshoge figuren. Door de grote diversiteit valt vooral het gemeenschappelijke op: mens-zijn.

Er is veel aandacht voor technische vaardigheden zoals werken met elektrisch gereedschap en verbindingstechnieken. De leerlingen worden uitgedaagd samen te werken, taken te verdelen en te organiseren. Elke les start met een korte, verdiepende inleiding en er wordt werk getoond van inspirerende kunstenaars.

Leeraspecten: menselijk lichaam / gebruik van materiaal en gereedschap / samenwerken
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / biologie / onderzoekend en ontwerpend leren