Lichtbeesten

• Experimenterend verbeelden met licht en schaduw
Lichtbeesten

foto: Siree van der Velde

Vuurvliegjes geven licht in het donker. Dat doen ze om elkaar te vinden. Maar de meeste insecten lichten niet op. Beeldend kunstenaar Siree van der Velde laat de kinderen door de microscoop naar allerlei kleine beestjes kijken. Door na te tekenen wat ze gezien hebben, verdiepen ze zich in de vorm van het lijf, de kleuren en de details. Ze ontdekken dat vleugels doorschijnend zijn, facetogen bol, pootjes harig, en voelsprieten buigzaam.

Hierdoor geïnspireerd maken ze van restmaterialen een uitvergroot insect. Transparante, gekleurde materialen, plastic zakjes, veertjes enzovoorts worden omgevormd tot fantasievolle ledematen. In het lijf komt een lampje. Het hele beestje licht op: magisch!

Aan het eind van deze lessen weten de kinderen dat een insect alle mogelijke vormen en kleuren kan hebben en kunnen ze deze kennis fantasievol toepassen bij het ontwerpen van hun eigen lichtbeest

Leeraspecten: werking van licht op verschillende materialen / textuur en transparantie / fantasie / vormgeven en verbeelden
Sluit aan bij: onderzoekend en ontwerpend leren / thema licht en schaduw