Klaartje de Zwarte Walvisch

theatrale wandeling

• kijken naar een voorstelling en hierop reflecteren

Tekening: Luuk Poorthuis

In het Oosterpark is een brug vernoemd naar Klaartje de Zwarte Walvisch. Haar naam klinkt als de titel van een sprookje. Wie is zij? Klaartje Walvisch was een Amsterdamse Joodse vrouw, getrouwd met Joseph de Zwarte. In maart 1943 werd ze opgepakt en in Kamp Vught gevangen gezet. Daar hield ze een dagboek bij. Voordat ze in juli 1943 naar Sobibor werd gedeporteerd, wist ze haar dagboek door te geven.

Toneelschrijver Dick van den Heuvel heeft van het verhaal van Klaartje een parabel gemaakt. Om de kinderen in Kamp Vught te vermaken, fantaseert Klaartje over haar avonturen op zee. De zee waar ze als walvis zwom. Er wordt gejaagd op walvissen. Maar de zee is groot en daarom kun je je er verstoppen.
Als je goed luistert, hoor je daar de stad Amsterdam in terug, verhalen over onderduiken, over valse persoonsbewijzen, over de jacht op eh… op walvissen. En dan komt in het kamp het bevel dat de kinderen op transport moeten.

Ondanks de inktzwarte geschiedenis is deze theatrale wandeling niet loodzwaar. De kinderen worden actief betrokken bij de wandeling, onderweg zijn er scenes, raadsels, zoektochten en verhalen, met acteurs die er voor zorgen dat in het Amsterdam van vandaag dat verleden een klein beetje herleeft. Hoe zag die oorlog er eigenlijk uit? En waar moest je bang voor zijn? Maar tegelijkertijd… in wat voor avontuur kwam je terecht?

Leeraspecten: verbeeldingskracht / inlevingsvermogen / historisch denken / burgerschap
Sluit aan bij: geschiedenis / kijk- en luistervaardigheid / oriëntatie op jezelf en de wereld