Kinderherdenking Slavernijverleden

• Geschiedenis dichtbij brengen
Kinderherdenking Slavernijverleden

illustratie: keti koti / foto: de rode loper op school

Jaarlijks wordt op 1 juli Keti Koti gevierd: de afschaffing van de slavernij. Voor de scholen in Oost wordt een aantal dagen ervoor een officiële kinderherdenking gehouden. In aanloop naar deze herdenking is er een speciaal programma waarin de kinderen les krijgen over het Nederlands slavernijverleden. Het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) vertelt over de tijd van de slavernij en wat daarvan de gevolgen zijn in het nu.

Vervolgens worden er creatieve verwerkingslessen aangeboden. De vorm van deze lessen wordt in overleg met de school bepaald. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals gedichten schrijven met een dichter, een verhalenverteller in de klas, een museumbezoek en het maken van vrijheidsbeeldjes. Ook een bezoek aan het herdenkingsmonument in het Oosterpark behoort tot de mogelijkheden. Thematiek van de lessen is: samenleven, anders mogen zijn, ons verleden, een gezamenlijke toekomst en de kracht van creativiteit.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met het NiNsee, Framer Framed en Stadsdeel Oost.

Leeraspecten: gedeelde geschiedenis / reflecteren op maatschappelijk thema / burgerschap
Sluit aan bij: geschiedenis / mens & maatschappij / herdenken & vieren / gelijk=gelijk