Ik wou dat ik een vogel was

eigen verhalen maken en vertellen

• experimenteren met verteltechnieken

Illustratie: Frann Preston-Gannon – Foto: Annette Benedictus

Ik wou dat ik een vogel was is een prachtig poëzie-prentenboek met 365 gedichten rond het thema natuur. Verteldocent Annette Benedictus werkt met de gedichten uit dit boek. Ze neemt voorwerpen mee, zoals een schelp, blaadjes, takjes, veertjes, passend bij het gedicht. Samen met de kinderen onderzoeken ze de eigenschappen ervan.

Door nog verder in te zoomen op het gedicht stimuleert Annette de kinderen om hun eigen ervaringen te vertellen met de natuur om hen heen, over de wind in de bomen, de kleine kriebelbeestjes, knoppen aan struiken, het fluiten van de vogels.

De kinderen maken er tekeningen bij en ze associëren met de woorden uit de gedichten. Associëren helpt de kinderen om eigen woorden te vinden. Al vertellend ontstaan er tekstjes. Met de woorden van de kinderen maakt Annette samen met hen een gedichtje of een verhaal, waargebeurd of verzonnen. Ik wou dat ik een … was!

Leeraspecten: mondelinge taalvaardigheid / associëren / verhaalstructuur / fantasie
Sluit aan bij: leerlijn mondelinge communicatie / taalontwikkeling / woordenschat