Hoed op voor Rembrandt

• Leren over een betekenisvolle kunstenaar en de Gouden Eeuw

foto’s: Marije van der Hoeven

Rembrandt heeft zijn hele leven zelfportretten geschilderd. Hij beeldde zichzelf af in opvallende kostuums en met allerlei hoeden op. Als een rijk koopman of als een soldaat.

Samen met fotograaf Marije van der Hoeven bekijken de leerlingen (zelf)portretten van Rembrandt. Daarna gaan ze een hoofddeksel ontwerpen. Met lappen, veren, papier en spelden ontstaan er verschillende creaties. De kinderen worden in stijl gefotografeerd met hoed op. Met een zaklamp zorgen ze zelf voor het mooie licht-donker effect waar Rembrandt zo van hield.
In de tweede les bekijken de kinderen de portretfoto’s en schrijven ze een korte tekst. Ze geven de foto’s ook een titel. Daarnaast tekenen ze een portret in de stijl van Rembrandt.

In de derde les gaan ze naar Museum Het Rembrandthuis en worden de portrettekeningen omgezet in een ets. Ook krijgen ze een rondleiding en zien ze de keuken, de bedstee en het atelier van Rembrandt. Zo kunnen de kinderen zich nog beter inleven in het leven van de 17de eeuw.

Leeraspecten: Gouden Eeuw / beeldtaal van een kunstenaar / fotografie / etstechniek
Sluit aan bij: geschiedenis / mens & maatschappij / cultureel erfgoed / leerlijn beeldend