Groen in linosnede

natuur weergeven met druktechniek

• natuur naar waarneming tekenen en afdrukken

Beeld: Artisjokmobiel

Kinderen leren over het groen in de stad: planten die prima gedijen in een geveltuintje, struiken en boomsoorten die we in onze parken tegenkomen. We bekijken vele soorten met hun specifieke kenmerken, ook leren de kinderen over het belang van meer groen in de stad.
Hoe herken je fluitenkruid, de Japanse duizendknoop en de ooievaarsbek? En als jij jezelf met een plant of blad zou vergelijken, welke kies je dan en waarom?

In drie lessen werken de kinderen samen met kunstdocenten Michaela Rademaker en Servaas Huygen. Ze krijgen inzicht in de verschillende onderdelen en opbouw van planten en bomen en gaan naar waarneming tekenen. Vanuit lijnoefeningen op papier komen ze tot een ontwerptekening. Ze leren de linoleumtechniek, hoe je ‘andersom’ moet denken bij het snijden. Ten slotte komt het meest verrassende deel: afdrukken maken van hun linosneden op de linopers. De kleurrijke linoleumdrukken worden op school tentoongesteld.

Leeraspecten: tekenvaardigheid / druktechnieken / natuuronderzoek / samenwerken
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / natuuronderwijs / onderzoekend leren