Gi-ga-groen in linosnede

van tekenen naar druktechniek

• natuur naar waarneming tekenen

Foto’s: Artisjokmobiel

Hoe groen is onze stad? Als je goed kijkt zie je de natuur overal om ons heen; wilde planten die prima gedijen tussen stoeptegels, in de bermen en parken. Hoe herken je paardenbloemen, koekoeksbloemen en weegbree? We bekijken vele soorten met hun specifieke en medicinale kenmerken. Ook leren de kinderen over het belang van meer groen in de stad bij heftige regenval en een hittegolf.

In drie lessen werken de kinderen samen met kunstdocenten Michaela Rademaker en Servaas Huygen. Ze krijgen inzicht in de samenhang tussen wilde planten en de dieren in de stad. Vanuit tekenen naar waarneming van een wilde plant komen ze tot een ontwerptekening voor een linostempel. Ze leren de linoleumtechniek, hoe je ‘andersom’ moet denken bij het gutsen.
Ten slotte komt het meest verrassende deel: afdrukken maken op de linopers. De kleurrijke linoleumdrukken worden op school tentoongesteld. Zo halen de leerlingen de natuur de school in.

Leeraspecten: tekenvaardigheid / druktechnieken / natuuronderzoek / samenwerken
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / natuuronderwijs / onderzoekend leren