Eigen Wijsheden

• Vergroten taalvaardigheid en figuurlijk taalgebruik
Eigen Wijsheden

De Nederlandse taal zit vol met spreekwoorden en uitdrukkingen. Ze zijn vaak heel beeldend. Wie heeft wel eens het gevoel dat de wereld aan zijn voeten ligt? Of wie zit met de handen in het haar? Als iemand zegt: ‘Pluk de dag’, wat bedoelt hij dan?

In twee lessen gaan Machtelt van Thiel en grafisch vormgever Adam Oostenbrink spelenderwijs aan de slag met oude en nieuwe spreekwoorden en uitdrukkingen. De leerlingen combineren allerlei woorden en maken zo een eigen spreekwoord, waar ze ook betekenis aan geven. Adam weet veel van typografie en maakt hippe handlettering prints. De kinderen gaan de spreekwoorden vormgeven met fantasieletters op een tegel. Alle tegels samengevoegd vormen een rijke verzameling nieuwe wijsheden, die aanleiding geeft tot gesprek: Je gaat het pas zien als je het door hebt!

Leeraspecten: betekenis spreekwoorden / taalbehendigheid / woordenschat / fantasie belettering / vlakverdeling
Sluit aan bij: taalonderwijs / onderzoekend leren / grafische vormgeving