Een tas vol vergeten woorden

• Uitwisseling van verdwenen en nieuwe woorden
Een tas vol vergeten woorden

foto’s: suzy van schaik

Ben je helemaal mesjogge!? Nee dat is vet! Weet je wat een borstrok is of een overgooier? De taal vernieuwt zich voortdurend; woorden verdwijnen en nieuwe woorden komen erbij. Kinderen en ouderen gaan ‘taal’ met elkaar uitwisselen met opa’s en oma’s. En we leggen ook contact met ouderen in een verzorgingshuis in de buurt van de school.

In drie lessen werken de kinderen aan ‘Een tas vol vergeten woorden’ met kunstdocent Suzy van Schaik. In het onderzoekende deel gaan kinderen aan ouderen brieven schrijven over taal. Ze vragen hen naar vergeten woorden, typische woorden van vroeger, maar ook vertellen ze over woorden van nu, van de straat. Zo ontstaat er een verzameling van woorden waaruit de kinderen een oud woord en een nieuw woord kiezen.

De betekenis gaan ze verbeelden met typografie. Ze leren over handlettering en werken met textiele werkvormen. De twee gekozen woorden worden vereeuwigd op een hippe, stoffen tas. Een taaltas voor henzelf of als cadeau voor een oudere.

Leeraspecten: taalvaardigheid / woordenschat / sociale vaardigheden / diversiteit in taal
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / burgerschap / cultureel erfgoed