Dit ben ik

• Zelfportret maken in klei of linodruk
Dit ben ik

beeld: artisjokmobiel / illustratie: omar

In een zelfportret kan iemand zich op heel verschillende manieren laten zien. Neem kunstenaar Philip Akkerman, hij schildert bijna alleen maar zelfportretten en heeft er al meer dan zesduizend gemaakt. Moet een zelfportret lijken of wil je juist een emotie laten zien, zoals Vincent van Gogh bijvoorbeeld deed. Hoe zouden kinderen zichzelf willen afbeelden?

In drie lessen werken de kinderen samen met kunstdocenten Michaela Rademaker en Servaas Huygen. Ze leren over portretkunst in verleden en heden. Begrippen als verhoudingen, textuur en lichtval komen aan bod. In les 1 krijgen ze inzicht in de verschillende onderdelen en opbouw van een portret. Ze bekijken een portret van een kunstenaar goed en gaan oefenen. In les 2 starten de leerlingen met hun eigen portret. In overleg met de leerkracht kan het zelfportret uitgevoerd worden in klei of linoleumdruk. In de laatste les werken de leerlingen hun portret uit en presenteren ze hun werkstuk op een sokkeltje van hout (klei), of als afdruk op papier (linodruk).

Leeraspecten: waarnemen / tekenvaardigheid / druktechnieken / boetseren / materialenkennis / ruimtelijk weergeven
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / biologie