De wereld van klei

• Experimenteren en vormgeven met klei
De wereld van klei

foto’s: firma klei

Met z’n allen op wereldreis van Zuid-Amerika naar Azië en via Afrika weer terug naar Europa. Samen met de firma Klei ontdekken de kinderen verhalen en objecten van klei uit verschillende culturen. Surinaamse waterkruiken, Syrische zeemeerminnen, Marokkaanse mokken. Maskers en huizen uit Afrika en Japanse Netsuke’s. Klei als een rode draad door de culturele wereldgeschiedenis.

In drie lessen ervaren de kinderen wat hun voorouders allemaal met klei konden maken en hoe zij met eenvoudige middelen de meest fantastische vormen en beelden creëerden. Met deze inspiratiebronnen worden de kinderen uitgenodigd om hun eigen cultuur en/of de cultuur van hun klasgenoten te ontdekken. Ze maken een ‘cultureel erfgoed object’, waarbij de eigen verbeelding en beleving gestimuleerd wordt.

De lessen kennen een duidelijke opbouw. Vanuit kennismaking, onderzoek en spel werken kinderen toe naar een eigen werkstuk in klei. Van alle werkstukken wordt een prikkelende presentatie gemaakt: een mooie weergave van de rijke culturele achtergrond van een klas.

Leeraspecten: culturele diversiteit / onderzoekend leren / verbeeldingskracht / vormgeving en textuur
Sluit aan bij: leerlijnen beeldend, cultureel erfgoed / geschiedenis