De machinemakers

een bewegend speelobject maken

• verdiepen van technische vaardigheden en ruimtelijk ontwerpen

Foto: Lobke Zwier

Het geheim van Oost…, dat is het museumatelier van kinetisch kunstenaar Mark Bischof. Hij maakt fascinerende apparaten met knikkers en glazen kogels, vol fantasie en beweging.
In de eerste les brengen de kinderen een bezoek aan zijn atelier. Tijdens de rondleiding worden de kinderen op laagdrempelige wijze uitgedaagd om na te denken over zwaartekracht, natuurkundige principes én kunst. Ze tekenen ‘beweging’ en maken een eerste schets voor een achtbaan of een knikkermachine.

In les 2 en 3 gaat kunstdocent Lobke Zwier met de kinderen aan de slag met het thema machines. Door te experimenteren leren de kinderen verschillende technieken en werken ze met divers gereedschap. Wat is de werking van een krukas en een spiraal? En wanneer kun je beter een tandwiel of een veer gebruiken? Met simpele materialen leren de kinderen iets in beweging te krijgen en ontwerpen en bouwen ze een speelobject.

Leeraspecten: materiaalexperiment / onderzoekend en ontwerpend leren / ruimtelijke constructies / samenwerken / verbindingstechnieken
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / maakonderwijs / kunst en wetenschap / natuurkunde