De kunst van de Marrons

• Kennismaken met de cultuur van de Marrons
De kunst van de Marrons

foto: Hedwig van Onna

Het Tropenmuseum heeft een prachtige Marroncollectie. De Marrons waren de vrijheidsstrijders van de Guyana’s en Suriname. De Marrons ontsnapten een eeuw voor de afschaffing van de slavernij in Suriname van de plantages, om in het binnenland eigen dorpen te stichten.

Dessinontwerper Hedwig van Onna neemt de kinderen mee in de creatieve wereld van de Marrons. De Marrons hebben prachtige dessins op verschillende objecten geschilderd in een uitbundig kleurenpalet. De kinderen experimenteren met patronen en diverse druktechnieken. Ze maken sjablonen en stempels. Naar aanleiding van inspirerende kunstvoorwerpen, zoals textielkunst, houtsnijwerk en kalebaskunst, bedrukken de kinderen een eigen ontwerp op textiel. In de prachtige stijl van de Marron-traditie.

Deze les sluit nauw aan bij de tentoonstelling ‘Suriname, ontdek de Wereld achter de Dingen’.

Leeraspecten: patronen ontwerpen / druktechnieken / kleurcompositie / verbeeldingskracht / experiment
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / bezoek aan het Tropenmuseum