De a van appel

• Op creatieve wijze werken met het alfabet
De a van appel

foto’s: Marije van der Hoeven

a is een appel, die eet ik zo op.
Mmmm, twee letters verder komt de d al van drop.

Kinderen leren spelenderwijs alle letters van het alfabet kennen. Ze maken de vorm van de letter na uit materialen die dicht bij hen staan, uit de natuur, eten en speelgoed. De a wordt gevormd uit appels, de k is van klei gemaakt en de z schrijven ze in het zand. Bij elke letter is een woord bedacht waarvan de letter ook gemaakt kan worden. Ze maken zo veel mogelijk hun eigen letter: De d maakt Dilan van drop.

De kinderen fotograferen met kunstdocent Marije van der Hoeven hun zelfgemaakte letters. Met die foto’s worden in les twee spelletjes gedaan. Zo wordt de associatie tussen de vorm van de letter en de afbeelding ervan versterkt: de g is van geld en ga zo maar door. Het fotoalfabet krijgt een plek in de klas.

Leeraspecten: letters leren / composities maken / fotograferen
Sluit aan bij: taalonderwijs / onderzoekend leren