Daglicht en Kunstlicht

onderzoeken van licht en schaduw

• natuurkundig verschijnsel onderzoeken

Foto’s: Marieke Zwart / De Rode Loper op School

Kijk, een regenboog! De zon schijnt en het regent. Hoe ontstaat die boog met die mooie kleuren eigenlijk? In de eerste les maken kinderen een regenboog, binnen in de klas! Samen met beeldend kunstenaar Marieke Zwart onderzoeken ze het fenomeen licht. Als het donker wordt, verdwijnen dan alle kleuren?

Met verschillende (teken)oefeningen leren kinderen over licht; van kunstlicht tot natuurlijk licht. Spelenderwijs onderzoeken ze de werking van schaduw, kleurcontrasten en de relatie tussen elektriciteit, warmte en licht. Ter inspiratie wordt werk van beroemde lichtkunstenaars getoond. Misschien hebben de kinderen wel eens lichtkunst gezien tijdens het Amsterdam Light Festival.

In les 3 werken de kinderen met een overheadprojector en verschillende materialen. Licht gaat wel door plastic en een sinaasappelnetje, maar niet door een watje. Al onderzoekend maken ze met stukjes plastic, ijzerdraad, hout, blaadjes en draadjes een compositie of verhaalfiguurtje. De transparante folies worden met de projector als film vertoond. Hierna zijn ze op het raam nog lange tijd voor iedereen te bewonderen.

Leeraspecten: fijne motoriek / werking licht en projectie / texturen en transparanties / vormgeven en verbeelden
Sluit aan bij: onderzoekend en ontwerpend leren / thema licht en schaduw