Bouwen maar!

droomhuis ontwerpen

  • experimenteren met vorm, materiaal en ruimte

Foto's: Hedwig van Onna

Mensen zijn bouwers en iedereen woont verschillend. Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een huis? Spelenderwijs onderzoeken de kinderen met kunstdocent Hedwig van Onna het ‘bouwterrein’.

In les 1 experimenteren de kinderen met allerlei materiaal. Ze doen vormonderzoek en maken kleine constructies. Met eenvoudige verbindingstechnieken, zoals vouwen, inknippen, plakken en nieten, worden torentjes en kleine, ruimtelijke objecten gemaakt. Hoe leuk is het om te bouwen van 2D naar 3D! In les 2 en 3 werken de kinderen toe naar een eigen ontwerp van een droomhuis. Als echte architecten bepalen ze waar de deuren en ramen komen, of het huis een balkon en een dak vol zonnepanelen heeft. Ze denken na over huizen van de toekomst, die mogelijk op water worden gebouwd.

De lessen worden afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Kinderen werken met divers gereedschap en materiaal aan hun fantasierijke huizen. Ook de inrichting komt aanbod, pop-up meubels, een trap, behangpatronen. In ieder kind schuilt een architect, wacht maar af!


Leeraspecten: vormgeven / materiaal experiment / ruimtelijk construeren
Sluit aan bij: kunst & techniek / onderzoekend en ontwerpend leren / leerlijn beeldend