Arabische kalligrafie

• Kennismaken Arabisch schrift en druktechnieken
Arabische kalligrafie

foto’s: stichting de werkelijkheid / GWA

Wist je dat het Arabische alfabet maar 3 klinkers heeft en dat het Arabisch wordt geschreven van rechts naar links? Met grafici van Grafische Werkplaats Amsterdam werken de kinderen met de Arabische houten drukletter, de Kanat. Ze ontdekken hoe prachtig de vormen zijn en maken een letterbeeld, vanuit de eerste letter van hun naam.

In les 2 leert kunstenaar Tawab Safi van Stichting De Werkelijkheid de kinderen de beginselen van het kalligraferen. In les 3 neemt hij zijn Tovermachine mee naar de klas. Deze machine gaat over vrijheid, vertrouwen en de magie van kunst. Tawab groeide op in Afghanistan in een tijd dat het daar verboden was om figuratief te tekenen. In Nederland ontwikkelde hij deze bijzondere machine. Wat er in deze interactieve machine gebeurt kun je niet controleren. Er komen tekeningen uit en Tawab schrijft in prachtige kalligrafieletters de naam van de kinderen erop.

Leeraspecten: druktechnieken / compositie / kalligraferen / verbeelding / diversiteit
Sluit aan bij: leerlijn beeldend / cultureel erfgoed