zoek op bouwgroep

Video: Oefenen in democratie

In 2010 is met veel succes het project ‘Oefenen in democratie’ uitgevoerd in groepen 7 en 8 van verschillende basisscholen in Amsterdam Oost. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 is het project herhaald.

Het twee lessen tellende programma begint met uitleg over het democratische bestel. De kinderen leren woorden en begrippen die met democratie te maken hebben. Ze denken na over hun leefomgeving, signaleren problemen en leren die te benoemen. De les eindigt met een verkiezing: er worden kinderraadsleden gekozen en eigen politieke partijen opgericht.

In de tweede les zijn de kinderraadsleden de ogen en de oren voor de politiek; ze leggen hun problemen voor aan de portefeuillehouder en raadsleden en gaan met elkaar in debat. De rest van de klas zit ook aan de ronde tafel en heeft een actieve ‘influisterrol’. Zo leren de kinderen een link te leggen tussen hun leefomgeving en het besturen van de stad.

Programma Oefenen in democratie.

De film is gemaakt door NurLimonade Media