zoek op bouwgroep
cultureel erfgoed   museum

Het Scheepvaartmuseum

zoektocht naar het verleden & heden

Leren over geschiedenis in een museum / Reflecteren op slavernij en discriminatie

foto: het scheepvaartmuseum

A] Wie Waar Walvis voor groep 3 t/m 8
Op zoek naar het verhaal van de walvis, verweven met de geschiedenis van Amsterdam. De groepen 3, 4, 5 gaan met twee museumdocenten op ontdekkingstocht. Ze voeren opdrachten uit en leren zo dit imposante dier beter kennen.
De groepen 6, 7, 8 beleven het verhaal van een walvisjager. Vroeger vond men dat walvissen op monsters leken. Later ging men op walvisjacht en verdiende er veel geld mee. En nu? Nu willen wij de walvissen het liefst beschermen.

B] Onvrije Verhalen voor groep 7-8
Slavernij, iets uit het verleden? Welnee, het maakt nog steeds deel uit van onze samenleving. De leerlingen gaan aan boord van het VOC-schip De Amsterdam op zoek naar persoonlijke verhalen van en over mensen die hun vrijheid zijn kwijtgeraakt. Wat kunnen wij nu nog van die verhalen leren? En wat zien we daar nu nog van terug in ons dagelijks leven? De leerlingen maken een voorwerp dat zij thuis kunnen gebruiken om over slavernij te vertellen aan familie.

Dit programma is ontwikkeld met Stichting Stil verleden, Maria Karg.

[Leeraspecten] museumbezoek / onderzoekend leren / reflecteren op een maatschappelijk thema / geschiedenis uit eigen stad / aanschouwelijk leren over slavernij
[Sluit aan bij] VLOA Burgerschap / geschiedenis / wereldoriƫntatie / mens & maatschappij

Het Scheepvaartmuseum : Wanneer?

Datum nog nader te bepalen.

Inschrijven voor 'Het Scheepvaartmuseum'

Om te kunnen inschrijven voor deze workshop moet u eerst
aanmelden of inloggen.